Chimichurri sosu, yapmak çok kolaydır ve buzdolabınızda olabilecek ekstra maydanozu kullanmanın harika bir yoludur.

Chimichurri sos nedir? Chimichurri sos nasıl yapılır? Ne ile uyumludur?

Chimichurri, pişirilmeden hazırlanan Arjantin mutfağına ait, yeşil renkli, kıvamlı, hafif ve fresh bir sostur. Yapımı oldukça pratik, yeşil taze sebzelerle hazırlanır.  Sosun içeriğinde maydonoz ve sarımsak tadı baskındır. Bu sos birçok farklı lezzet ile uyumludur. Chimichurri, çoğunlukla mangalda et veya tavuk vb. eşlik etmek için kullanılan, yağ bazlı bir sostur.

Chimichurri sosu damak tadına göre farklı şekillerde yapılabilir. Yeşil chimichurri ve kırmızı chimichurri gibi. Yeşil chimichurri, zeytinyağı, kırmızı şarap sirkesi, ince kıyılmış maydanoz, kekik, sarımsak ve baharatlarla yapılır. İkisinin daha baharatlısı olan kırmızı chimichurri için tütsülenmiş kırmızı biber ve kurutulmuş kırmızı biber, kırmızı biber veya pul biber kullanılabilir. Bazı tariflerde kırmızı dolmalık biber de eklenir. Bir başka örnek olarak örneğin kuru soğan kullanabilir ya da tariften çıkarabilirsiniz. Orijinal Arjantin chimichurri'sinde maydanoz ve sarımsak iki baskın tattır, ancak kişnişli yeşil chimichurri gibi birçok varyasyon vardır. Yani damak tadına göre kişiselleşen birbirinden çok farklı chimichurri sosu yapmak mümkündür.

Kaç kişilik?

8 kişilik

Yapılış süresi?

Hazırlık süresi: 5 dakika Pişirme Süresi: Yok



 Chimichurri Sos Tarifi İçin Gerekli Malzemeler


  • 1/2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
  • Tercihen 2 küçük kırmızı biber veya 1 kırmızı biber, çekirdekleri çıkarılmış ve ince doğranmış (yaklaşık 1 yemek kaşığı ince doğranmış biber) ya da 1 yemek kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı taze kekik yaprağı veya 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik
  • 3-4 diş sarımsak, ince kıyılmış veya kıyılmış
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • Damak tadına göre karabiber (yaklaşık 1/2 çay kaşığı)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi önerilir. (Yoksa limon suyu)
  • Tercihen minik minik doğranmış yarım kuru soğan (Kırmızı soğan daha lezzetli olur.)


  Chimichurri Sos Tarifi Nasıl Yapılır?


  • Tüm malzemeleri bir kapta birlikte karıştırın.
  • Kullanmadan önce tüm aromaların yağa karışması için 5-10 dakika bekletin. İdeal olarak, zaman izin veriyorsa 2 saatten fazla bekletin.
  • Chimichurri ihtiyaç duyulandan daha erken hazırlanabilir ve gerekirse 24 saat buzdolabında saklanabilir.
  • Izgara veya barbekü yaparken etleri (tavuk veya biftek) ya da Karnabahar Bifteği gibi sebzelerin üzerine birkaç yemek kaşığı ekleyin. Etkisinin muazzamlığını deneyin!


Chimichurri Sos Tarifi Buzdolabında Ne Kadar Süre Dayanır?


Üzerine 0,5 cm kalınlığında zeytinyağı dökülen chimichurri sosu buzdolabında ağzı kapalı olarak 1 haftaya kadar kullanılabilir. Yine de kokusunda, kıvamında ve renginde bir değişim gözlenirse kullanmayın.


Chimichurri Sos Tarifi için İpuçları:


  • Başlamadan önce maydanozu ince ince doğrayın, yıkayıp ince ince doğrayıp sonra ölçün. Yeterli değilse, biraz daha alın ve doğru miktara ulaşana kadar tekrar doğrayın.
  • Sarımsağın güçlü tadını seviyorsanız 4 diş kullanın, daha hafif sarımsak seviyorsanız 2 dişle başlayın; hepsini karıştırın ve birkaç dakika bekletin. Daha sonra tat testi yapın. Daha fazlasını isterseniz daha fazlasını ekleyin.
  • Chimichurri zevkinize göre ayarlanabilir. Daha fazla tuz, daha fazla biber, daha az veya daha fazla kırmızı biber ekleyin. O size kalmış.
  • Taze kırmızı biber isteğe bağlıdır. Biz büyük bir biberin tamamın ya da yarısını kullanabilirsiniz veya hiç kullanmayabilirsiniz. Ayrıca 1-2 çay kaşığı kurutulmuş kırmızı pul biberle de değiştirebilirsiniz.
  • Kırmızı şarap sirkesi chimichurri için en iyi sirkedir. Yerine limon suyu kullanın. Balzamik veya beyaz sirke önermiyoruz.

Afiyet olsun!


Et, balık, makarna, çorba, sebzelere, salatalara ferahlık veren diğer bir sos olan Gremolata Sosu yapmak için tıklayın: Gremolata Sosu Tarifi

Leziz mi leziz yeşil sosların başında gelen pesto sosu için ise tıklayın: Pesto Sosu Tarifi

YORUM

Daha yeni Daha eski