Söylenene göre Kurtuluş savaşı döneminden günümüze gelmiş olan ve Gaziantep’in coğrafi işaretli Börk aşı, diğer adıyla Mıcırık aşı yapıyoruz bugün! Kuru patlıcan yapılmak üzere kesilen patlıcanların artan üst minik kısımlarının kurutulmasına börk deniyor. Ayrıca oyulan patlıcandan kalan iç kısım da kullanılabiliyor. Tam bir atıksız mutfak örneği, şahane! Hem acı, hem ekşi bu lezzeti dileyen et ile de yapabilir!

Kaç kişilik: 4-6 kişilik

Hazırlık süresi: 5 dakika

Pişirme Süresi: 30 dk



  Mıcırık Aşı / Börk Aşı / Dolma Eziği Tarifi İçin Gerekli Malzemeler


  • 10 adet kuru patlıcan ya da börk
  • 5 adet kuru biber
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 ortaboy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 diş sarımsak
  • Karabiber, pul biber vb.
  • 1 çay kaşığı limon tuzu ya da 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 1 su bardağı baldo pirinç
Üzeri için;
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı Ayvalık Erken Hasat
  • 1 yemek kaşığı nane



  Mıcırık Aşı Tarifi Nasıl Yapılır?


  • Kuru patlıcan ve kuru biberleri ufak parçalara ayırıp kaynayan suda 10-15 dk haşlayıp süzün. İri ise biraz daha parçalayın.
  • Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağında kavurun.
  • Kavrulan soğana, salçaları, sarımsak, tuz ve baharatları ekleyin. Haşlanmış sebzelerle 2-3 dk kavurun.
  • Pirinci ve limon tuzu ya da nar ekşisini ilave edin.
  • Sıcak suyu ilave edin.
  • Karıştırıp altını kısık ateşe alıp hafif sulu kalacak ama pirinçler pişecek şekilde pişirin. Ortalama 20 dk da pişmiş olacaktır.
  • Piştikten sonra bez ile sarıp en az 10 dk dinlendirin.
  • 1 yemek kaşığı naneyi, 1/4 su bardağı zeytinyağı ile dağlayıp üzerine gezdirin, karıştırın.
  • Bol nar ekşisiyle servis edin. İşte bu kadar!

Afiyet olsun!


Diğer zeytinyağlı yemek tarifleri için tıklayın: Zeytinyağlı Yemek Tarifleri

YORUM

Daha yeni Daha eski